Problem z virtualdub.

Jaki system operacyjny wybrać to może być proste, ale co w nim później zainstalować może już przysporzyć o ból głowy.

Problem z virtualdub.

Postprzez kaze@jawnet » 11 maja 2006, o 17:56

Mam problem. Po obcięciu już w tym programie zbędnych rzeczy z daje "save as AVI" i z pliku 350 mb robi mi się plik ponad 4 GB. A przecież ja go chciałem przyciąć. Proszę o pomoc osoby korzystające z tego programu. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam.
kaze@jawnet
 
Posty: 304
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00

Problem z virtualdub.

Postprzez Anonymous » 11 maja 2006, o 18:24

virtualdub dekompresuje Ci do nieskompresowanych klatek.
Audio i video zostanie bez zmian jeżeli zanzaczysz:
Audio - Direct stream copy
Video - Direct stream copy
Anonymous
 

Problem z virtualdub.

Postprzez kaze@jawnet » 12 maja 2006, o 09:04

No teraz mi dobrze zapisuje jeśłi chodzi o rozmiar. Tylko dźwięk mam jakoś tak opóxniony o jakąś sekunde,dwie. Troszku dziwnie to wygląda. Da sie to jakos naprawić??
kaze@jawnet
 
Posty: 304
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00

Problem z virtualdub.

Postprzez Anonymous » 12 maja 2006, o 09:19

Możesz wyciągnąć dzwięk z filmu. Potem jakimś programem do obróbki dźwięku (Nero Wave Editor) przesunąć w wybranym miejscu dźwięk o określoną ilość sekund, zapisać i wstawić spowrotem do pliku wideo.
Więcej sie dowiesz tu:
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?act=ST&f=38&t=1976
Anonymous
 

Problem z virtualdub.

Postprzez kaze@jawnet » 12 maja 2006, o 09:23

Ale to za każdym razem w virtualu się dzieje że dźwięk jest przesunięty?? Bo ja chciałem tylko końcówki poobcinać z każdego odcinka serialu a tu widze,że to kupe roboty z tym jest.
kaze@jawnet
 
Posty: 304
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00

Problem z virtualdub.

Postprzez barton@jawnet » 13 maja 2006, o 08:39

Jest opcja przesunięcia dźwięku w stosunku do obrazu w programie Virtual Dub , ale ciężko bedzie trafić z dokładnym ustawieniem. Twoje problemy związane są z "radosną twórczością" ludzi , którzy kompresują filmy. Często , używają kompresji dźwięku , która jest różna w przedziale czasu . Nazywa się to Variable bit rate - czyli kompresja zmienia się w czasie i jest różna w zależności od treści dźwięku. Obniża to wielkość pliku dźwiekowego w pliku video...ale uniemożliwia proste cięcie obrazu w Vdubie , który tego nie cierpi. Dlatego , najpierw trzeba dźwięk w kompresji Vbr zamienić na CBR (Constant bit rate ) - czyli stała kompresja dźwięku.

opis takiej czynności zawarty jest w linku - http://www.vcd.friko.pl/vbr.html

Niestety - czeka cię ponowna kompresja filmu juz obciętego , co w zależności od częstotliwości procesora może zająć nawet i kilka godzin.
Avatar użytkownika
barton@jawnet
 
Posty: 6475
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Jaworzno

Problem z virtualdub.

Postprzez kaze@jawnet » 13 maja 2006, o 10:02

No dobra Barton bardzo mi pomogłeś bo próbowałem przesunąć dźwięk ale niemogłem se trafić bo albo przesunięcie było w jedną albo w drugą stronę.

Tylko teraz mam takie pytanie. Chce obciąć końcówke napisów. To w jakiej kolejności mam to wszystko robić?? Najpierw skrócić a potem dźwięk czy na odwrót??
kaze@jawnet
 
Posty: 304
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00

Problem z virtualdub.

Postprzez barton@jawnet » 13 maja 2006, o 11:06

Rozmawialiśmy na DC - na prv - więc tu tylko dopiszę ....masz 13 odcinków i nie mieszczą się na dvd - albo zaryzykujemy w nero i ustawimy nadpalenie płytki (overburning) co może spowodować uszkodzenie nagrywarki (wózek z laserem może się zaciąć przy brzegu płytki)
Usterka jest prosta do naprawy w domu - pod warunkiem że zgadzamy sie utracić gwarancję :)

Dlatego lepiej jest stracić 1,5 złotych na drugą dvd niż bawić się godzinami na cięcie , kodowanie , i przeróbki 1 odcinka , tylko po to , aby mieć wszystko na jednym dvd :)
Avatar użytkownika
barton@jawnet
 
Posty: 6475
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Jaworzno


Powrót do Software czyli oprogramowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości