przez Anonymous » 14 maja 2010, o 19:22
Imbir w proszku??!! PROFANACJA!!
Przepis na prawdziwą pępkówkę:
- 10 dag korzenia imbiru
- 2 cytryny (ok. 20 dag)
- 10 dag cukru
- 3 łyżki miodu
- 0,75 czystej wódki
Imbir obierasz (najłatwiej skrobać łyżeczką) i kroisz na plasterki. Zetrzeć na tarce skórkę cytryny, a resztę kroisz na 8mki i wykrawasz sam miąższ (białe błony nadają niepotrzebną goryczkę). Całość zalać wódką. Dodać cukier oraz miód. Wymieszać i odstawić na... dwa miesiące.
Przepis trochę czasochłonny i długotrwały ze względu na czas leżakowania (w razie potrzeby można skrócić). Ale efekt niesamowity-super wyjątkowy smak. Można zwiększyć moc poprzez zmieszanie wódki ze spirytusem (pół na pół).
Zrobiłem raz z wiadomych względów i mimo, że bardziej jestem typem piwnym ten wynalazek zamierzam powtarzać częściej (niekoniecznie co 9 miesięcy...:)
I oczywiście gratulacje!