instalacja XP

Jaki system operacyjny wybrać to może być proste, ale co w nim później zainstalować może już przysporzyć o ból głowy.

instalacja XP

Postprzez freezee@jawnet » 4 kwi 2006, o 21:04

Witam instaluje na starszy kompie XP (500Mhz) na samym początku zaczyna kopiowacpliki potrzebne do instalacji po czym jest restart i po nim zamiast czytać z dysku pliki i zacząc instalacje to stoi i nie dzieje sie nic nie czyta dysku stoi w miejscu czasem pisze że błedne dane na dysku i kiszka wie ktoś o tym coś??? miał ktoś z tym problem??? :cry:

Dysk oraz płytka z XP sprawne, sprawdzałem na swoim nowszym kompie i wszystko sie instaluuje bezproblemowo. A na tym starym nie
:cry:
Avatar użytkownika
freezee@jawnet
 
Posty: 1883
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Brańsk

instalacja XP

Postprzez freezee@jawnet » 4 kwi 2006, o 21:19

bios wykrywa dysk i zamiast zacząc pracowac (instalować XP) to nie dzieje sie nic... Biosa mam z 1998r. tak pisze przynajmniej... a jakby si e nie dało to prosiłbym kogos o pomoc przy próbach zianstalowania linuxa hehe moje gg-4427472
Avatar użytkownika
freezee@jawnet
 
Posty: 1883
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Brańsk

instalacja XP

Postprzez Anonymous » 4 kwi 2006, o 22:20

Sprawdz na win2k lub win2k3 - jesli tam pojdzie to mysle, ze win xp nie jest konieczny. Instalacja linuxa dla czlowieka obeznanego ze sprzetem nie jest niczym ciezkim. Co wiecej, niektore dystrybucje sa prostsze do zainstalowania niz windows (choc wielu jakos ich unika - moze ta zbytnia prostota to tez nie jest nic dobrego). Polecam sciagnac sobie wersje Live (na cd wypalasz i z niego uruchamiasz - przykladowo dystrybucje Ubuntu) i sprawdzic czy Ci przypadnie do gustu (proponuje nie zrazac sie przy pierwszych 20 minutach - nie od razu Krakow zbudowali). Pozniej zawsze mozesz przerzucic to na dysk i wszystko chula ;)
Anonymous
 

instalacja XP

Postprzez freezee@jawnet » 4 kwi 2006, o 22:26

spoko spoko tylko linux w ostateczności a najpierw bym wolał dowiedzieć sie czemu XP nei smiga :| a pozatym jeśli ktoś ma UBUNTU po Polkiemu:P niech mi da znać lub udostepni na dc++
Avatar użytkownika
freezee@jawnet
 
Posty: 1883
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Brańsk

instalacja XP

Postprzez Anonymous » 5 kwi 2006, o 09:32

Na pewno dobrym pomysłem jest zaktualizować BIOS (u mnie na starym sprzęcie nie chciał się w ogóle instalować - podczas instalacji się zacinał, a aktualizacja BIOSu pomogła). A pomysł z instalowaniem innych wersji Windowsa też jest dobry (2000, 2003). Zgadzam się też ze stwierdzeniem, że instalacja Linuxa jest łatwa. Jedynie ustawienie partycji może nastręczyć trochę problemów.
Anonymous
 

instalacja XP

Postprzez Anonymous » 5 kwi 2006, o 10:22

Jeżeli wyskakuje Ci hasełko o ponownym uruchamianiu kompa to jak sie zrestartuje wyłącz go "na siłe", odczekaj minutke i włącz znowu... powinno iść. Bedziesz tak musiał jeszcze przy kazdym ponownym uruchamianiu robić. Miałem tak w kompie z płytą ECS K7S5A gdzie wogóle nie mogłem robic restartów kompa bo winda nie wstała :) Procedura była taka, że zawsze zamiast restartów musiałem na minutke wyłączać kompa... no cóż... poczciewe ECSy tak mają :D
Anonymous
 

instalacja XP

Postprzez freezee@jawnet » 5 kwi 2006, o 11:25

no ja mam taką plyte w jednym kompie bez problemu działa a w tym starym nie wiem cojest ale obadam;) dzieki i napiszce czy pomogło:)
Avatar użytkownika
freezee@jawnet
 
Posty: 1883
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Brańsk

instalacja XP

Postprzez freezee@jawnet » 5 kwi 2006, o 11:25

no ja mam taką plyte w jednym kompie bez problemu działa a w tym starym nie wiem cojest ale obadam;) dzieki i napiszce czy pomogło:)
Avatar użytkownika
freezee@jawnet
 
Posty: 1883
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Brańsk

instalacja XP

Postprzez aerodeck@jawnet » 5 kwi 2006, o 11:28

Luzak , co Ty bredzisz , ja też miałem tą MOBO z prockiem AMD 1GHz 1 256 DDRam i Win XP szedł jak burza , żadnych wiśnięć ani innych badziewi.
Freezee , przy takim procku jak piszesz (500MHz) XP może nie pujść , XP ma większe wymagania sprzętowe. Ale jak Ci się uda to będę pod wrażeniem ale Ty się załamiesz prędkością działania swojej blaszanki. Osobiście odradzam XP i proponuję pozostać przy 98.
Avatar użytkownika
aerodeck@jawnet
 
Posty: 119
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Jaworzno

instalacja XP

Postprzez freezee@jawnet » 5 kwi 2006, o 12:35

aerodeck XP goście mają na prockach 333 i im smiga dużo daje RAM w tym systemie do szybszej pracy

Zrobiłem toco pisał Luzak i wyskoczyli po pononym uruchomieniu kompa wyskakuje "bak pliku NTLDR"??????

ps. szuka windowsa 2004 server w wersji PL
Avatar użytkownika
freezee@jawnet
 
Posty: 1883
Dołączył(a): 24 maja 2005, o 23:00
Lokalizacja: Brańsk

Następna strona

Powrót do Software czyli oprogramowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron